Ház a közösségekért

 

Ágfalva híres az összetartásáról.  Ebben a faluban olyan közösségek, egyesületek, alapítványok működnek, melyek méltán lehetnek büszkék eredményeikre, tevékenységükre, hiszen messze földre viszik a település hírnevét, nem beszélve a hasznos időtöltésről, a jókedvről, vidámságról és községünk hagyományainak ápolásáról.

Az Egyesületek Háza ad helyet e csoportoknak, hogy összejöjjenek, gyakoroljanak, formálják magukat és egymást, építsék közösségüket. Régóta dédelgetett vágyunk volt, hogy a civil szervezetek tevékenységeihez megfelelő színvonalú közösségi színtereket alakítsunk ki.

Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, szükség volt egy pályázati kiírásra. Az Alpokalja-Ikvamente Leader Egyesület gondozásában az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében találtuk meg a lehetőséget, s elkészítettük projektünket, melynek címe: „Közösségi, társadalmi élet helyszíneinek fejlesztése”. Ennek egyik része a Papkert Játszótér létrehozása, másik projekt eleme az Egyesületek Háza felújítása volt.

 

A Papkert Játszótér 5 965 000,- Ft-ból valósult meg, mely munkálatok során a mellette lévő esővíz elvezető árok tisztítása, a terület parkosítása (füvesítés és növényekkel való beépítése), a forgalmas út melletti védőkorlát és biztonságos kerítés megépítése, valamint 22db. játékeszköz és kellék telepítése készült el. A játszótérrel egy park is megvalósult - melyben megtalálhatjuk Magyarország magnólia gyűjteményét is- reméljük, az Ágfalviak közkedvelt találkozó és pihenőhelyévé is válik. A játszóteret már októberben birtokba is vették a gyerekek.
 

Az Egyesületek Háza 5 644 465,- Ft-ból esztétikus, hőszigetelt műanyag nyílászárókat (bejárati ajtókat, ablakokat) kapott, külső falfelületén hungarocell szigetelést, színezést és lábazat felújítást valósítottunk meg. Megoldottuk az ereszcsatornák cseréjét, kémények és a tető héjazat felújítását, valamint az esővíz elvezetést a területen.

Ez által lehetőség nyílik a közösségi szintér többcélú hasznosítására, helyt adva civil szervezeteinknek, és lehetőséget teremtve az épület, és udvarának több célú hasznosítására.

 

Projektzáró ünnepségünkön úgy érzem sikerült Ádventi hangulatot teremtenünk az Ágfalvi Fúvós Zenekar, a Patakugrók Táncegyüttes és a Morgenröte Énekkar karácsonyi műsorával, büfé standunkkal, mellyel a közösségi házunk felújítását és játszóterünk megépítését is ünnepeltük.

 

Továbbra is számítunk a falu életében, rendezvényein az egyesületek, alapítványok részvételére. Cserébe egy épületet tudunk nyújtani, „A HÁZAT”, ahol együtt lehetnek, fejlődhetnek, szebbé tehetik egymás és a közönség mindennapjait.

 

Köszönjük mindazoknak, akik anyagi támogatással, személyes felajánlásokkal és aktív segítséggel hozzájárultak Ágfalva közösségi szintereinek fejlesztéséhez!

 


Fotó: Csoltói József


Fotó: Galgóczi Arnold


Fotó: Galgóczi Arnold


Fotó: Galgóczi Arnold