240 milliós beruházás valósult meg a Sopron-fertődi kistérség hat településén. Új utak a helyi lakosság biztonságáért! Így történt Ágfalván is.

 

A pályázathoz az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 80%-os támogatási intenzitású támogatás összege 192.317.133 Ft. A pályázat megvalósításához Fertőd Város Önkormányzata, Sopron, Fertőszentmiklós, Ágfalva, Kópháza és Harka Község Önkormányzataival konzorciumot alkotva 48.079.283 Ft saját forrást biztosít, ekként a projekt összköltsége: 240.396.416 Ft. A projekt megvalósításának kezdete: 2008. május 29. A projekt megvalósításának vége: 2009. augusztus vége.

Közreműködő szervezet: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit KFT (9400 Sopron Csatkai E. u.6.).

 

2008. február 23.-án érkezett meg a várva várt támogató levél Fertődre, amelyben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tájékoztatta, hogy 192 millió Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte a hat település összefogásával fejlesztett és 2007. novemberében benyújtott pályázatot.

Az elnyert projekt által egy fejlett, környezetkímélő közlekedésfejlesztés valósult meg a Sopron-fertődi kistérségben, 6 település összefogásával. (Sopron-Balf, Harka, Kópháza, Fertőd, Fertőszentmiklós, Ágfalva). A projekt során összesen 6 107 m hosszú új kerékpárút került kiépítésre, 7 500 m hosszan pedig kijelölés történik, hiányzó hálózati elemek épülnek.

A kivitelezést közbeszerzési eljáráson keresztül a Switelsky Kft nyerte el. A kivitelezés költsége a tervezett költségeket 40 millió forinttal meghaladta, így települések további önrész bevonásával valósították meg beruházásukat.

A projekt nyilvánossági feladatainak ellátását a térségben működő Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület vállalta fel.

 

Ágfalva célja: Sopron- Ágfalva- Ausztria között az elérhetőség javítása, soproni kerékpárúthoz való kapcsolódás, az Ausztriában is meglévő út folytatásaként. Ezen a közel

2 km hosszú szakaszhoz kapcsolódóan szükségessé vált a 86108.sz. Fő út felújítása, szélesítéssel, burkolaterősítéssel. A vasúti-közúti kereszteződés és a Somfalvi út között az út szabályozási szélessége, a Liget patak és a beépítés nem teszi lehetővé az út melletti kerékpárút építését, így az útszélesítéssel, annak két oldalán összesen 2,4 m széles, 1562 m hosszú kerékpársávok kialakításával valósult meg.

A beruházás több költséget foglal magába. Először az út szélesítésére és kiépítésére sikerült nyerni 42 millió forintot, ehhez jön az önrész 9 millió forint. Sajnos az építés folyamán olyan igények is felmerültek, amit nem terveztünk: vízbekötések, óvoda előtti tér rendezése, az úttest alatt a régi vízelvezető árok újjáépítése, kocsibejárók aszfaltozása, buszforduló teljes kiépítése, ami további 6,5 millió forintba került az önkormányzatnak.

Az állami kezelésben lévő úttest felújítása további 25 millió forintba került, melyet a Közút Kezelő KHT finanszírozott.

Köszönjük Ubrankovics Pálnak a buszmegállót, a lakosságnak a türelmet és a pozitív hozzáállást.

Úgy vélem aki végigmegy a Fő utcán, velem együtt azt gondolja, hogy megérte.

 

                                                                                              Gaál István

                                                                                             polgármester


Fotó: Kisalföld

 
Fotó: Kisalföld